Lumen

er et ord som ofte kommer på tale når man snakker om plantelys, men faktummet er at denne enhed har en meget lille betydning når det kommer til avling af planter. For konventionelle varmelamper kan denne være en indikator for hvad lampen kan præstere, men i det store hele betyder den ikke specielt meget da forskellige producenter har forskellige spektrummer i deres plantelys.

Lumen er en enhed som fortæller dig hvor meget af bølgelængden 555~nanometer der findes, dvs. grønt lys. Lumen er en værdi, som er sat til at måle hvor synligt et lys er for det menneskelige øje, da grønt lys er det lys vi ser bedst. Med andre ord er det en værdi som fungerer bedst når det gælder almindelige lamper til belysning.
Eftersom LED er monokrome, behøves der ingen lumen til lamperne som sælges her. Vi kunne bruge den til lys, der har grønne lysdioder, men det ville blive en meget misvisende værdi at henvise til.

Dette indebærer derimod ikke at grønt lys ikke har noget funktion for planter, tvært imod.
Grønt lys i den rette del af spektrummet og i den rette proportion er det som skaber antocyaniner (Flavonoider) og i visse tilfælde Betalain, disse giver både smag, lugt og farve. I de seneste årtier er der blevet forsket en masse på dette område, men meget af interessen er blevet koncentreret på sine forskellige helbredende effekter. Fra alt fra kræft til almindelige forkølelse og da pigmentet er vandopløseligt, er det også blevet anvendt som erstatning for de farver vi anvender i vores mad, men som vi i dag mener, kan være skadelige. Der er i da identificeret omkring ca. 4000 forskellige, og der opdages stadig nye.

Det skal tilføjes at når det kommer til Antocyanin, at det ikke det eneste der produceres i det grønne lys, også de mange stoffer som tilhører gruppen, kendt som dobbel-toppe med et toppunkt i grønt og et i UV (< 280nm). Det er ikke en teknisk umulighed at producere dioder i de bølgelængder, men det vil bekostningsmæssigt blive for dyrt samtidig vil UV dioderne få livslængde på 1/10 af hvad normale dioder har.
En ting som også skal tilføjes er at almindelige LED grolys idag har et meget ubehageligt lys da de (oftest) har et forhold på 1:8 mellem rødt og blåt lys, men ved at kombinere blåt, grønt og rødt lys på 1:1:2 som Gemma gør, bliver lyset meget mere behageligt for det menneskelige øje da de tilsammen er grunden til hvidt lys.

Klik her for at læse hvad Wikipedia har at sige om Antocyanin (Engelsk)

Indtil nu er Gemma den eneste producent der tilføjer grønt lys til sine plantelys, og i kombination med sine eksklusivt optimerede røde og blå bølgelængder kan vi påstå at vi har de bedste LED plantelys til avling på markedet i dag. Ikke fordi det er mere kompliceret at tilføre disse optimerede bølgelængder, men fordi at hovedinteressen åbenbart, efter vi selv var i kontakt med mange hundrede forskellige producenter, som både laver almindelige lamper og plantelys, ikke ligger i belysning eller planter, men i profit.

Nedenfor følger et par sammenligninger mellem standart LED belysning til planter som kan købes i dag og Gemmas plantelys.

Rødt og blåt lys

Er grunden til at en plante overlever, da blåt lys skaber tilvækst og rødt skaber frugt og blomster.
Test (ikke udført af Gemma) viser at fejlproportioner eller monokromt lys hæmmer tilvæksten og gør planter mere modtagelige for stress, derfor kommer vi aldrig til at sælge plantelys med mindre end to forskellige bølgelængder som visse producenter gør.
I planteriget findes der to forskellige typer af klorofyl-pigment, A og B. Begge pigmenter har forskellige toppe i lysskalaen hvor de producerer mest, men hvor klorofyl B i blåt lys er klart overlegen A og klorofyl A er klart overlegen B i rødt. Vi har ikke fundet noget som kan indikere at det skulle gøre en forskel for planten hvilken pigment man udnytter, derfor anvender vi bare bølgelængden som giver så meget pigment som muligt ud af den energi man anvender.

Farvesammenligning i plantelys
For at kunne give en så god grafisk repræsentation som muligt over farvesammenligningen, har vi taget et par billeder på et farvetryk som er fordelt over alle synlige farver i spektrummet. Med billederne får du en ide om hvordan dine planter vil fremstå under både Gemmas plantelys og almindelig LED belysning til planter.

Dagslys
Farver dagslys

Gemmas 2:1:1 (Rød:grøn:blå) LED lamper
Farver gennem Gemmas LED Lamper

Standart 8:1 (Rød:Blå) LED lamper
Farver standard LED lamper

Sammenlignende tests, LED plantelys


Impatiens Hybrida ”Candy White” (Flittige Lise) Grotest Standart LED

Begge planter er avlet under samme forhold men med forskellige plantelys. Som resultatet viser, har Gemma med sine 4 watt plantelys et resultat som er meget bedre end hvad ”generic” LED plantelampen på 10 watt har. Ikke bare det, planten som vokser under Gemmas 4 watt plantelys gik i blomst tidligere og har blomstret meget længere end hvad planten under 10 watt lampen gjorde. Planten under Gemmas plantelys havde, på den tid hvor billedet blev taget (ca 8 uger fra de spirede frø), 21 udslåede blomster og 12 på vej, men planten under 10 watt plantelyset, havde ved samme tid kun 1 blomst med 8 på vej.

Gemma, 4 Watt LED
Navmløs, 10 Watt LED
Dyrkningstest med plantebelysning 4 watt fra siden
Dyrkningstest med plantebelysning 10 watt fra siden
Dyrkningstest med plantebelysning 4 watt fra oven
Dyrkningstest med plantebelysning 10 watt fra oven
Det er ikke kun de optimerede bølgelængder som spiller en rolle, proportionerne mellem lyset skal også være rigtigt.
Gemma bruger altid 1:1 forholdet mellem forskellige bølgelængder, hvilket bliver naturligt både for planterne og det menneskelige øje, mens konkurrenterne i fleste tilfælde bruger et forhold på 8:1 for at kompensere for det ineffektive røde lys.

(4 Watt dual-spektrum plantelys er udgået af vores sortiment)

Nicotina Tabacum (Virginiatobak) Grotest UFO LED

I ovenstående test er tobaksplanterne avlet under samme forhold gældende jord, vanding, næring, lystimer, temperatur og fugtighed. Forskellene i testen er derfor kun baseret på plantelysene; den almindelige UFO LED 90 watt (8:1) LED plantelys og Gemmas 60 watt RGB (1:1:2) plantelys.

(Både 60, 18, 15, 12 eller 9 watt er alle baserede på de samme bølgelængder og vinkel på lyset er den samme, hvilket indebærer at du kan opnå samme resultat uanset hvilket plantelys som anvendes, forskellen ligger i hvilken type lampe som er lettest for dig at bruge og hvor stort et areal du skal lyse op.)

Begge planter er plantet på samme dag, og er da billederne er taget, ca. 3½ måned gamle. Billederne blev taget, da tobakken under UFO-lampen var begyndt at blomstre, men ligesom ovenstående grotest viser, er planten også her begyndt at blomstre tidligere under Gemmas lampe. Da billederne blev taget, havde tobaksplanten under vores lampe allerede været i blomst i 2 uger. Hvad angår antallet af blade og størrelsen på bladene er de stort set ens hos resultaterne. Tobaksplanten under Gemmas plantelys strakte sig da den begyndte at blomstre, derfor ser den større ud på billederne, men dette skete også for tobakken under UFO-lampen da den begyndte at blomstre.

Gemma 60 Watt
UFO LED 90 Watt
Tobak dyrkning plantebelysning test Gemma 60 W fra siden
Tobak odling växtbelysning test med 90 watt UFO LED
Nærbillederne af blomsterne under vores plantelys er taget på samme til som ovenstående billeder er taget, men billederne fra UFO-lampen (højre) er taget næsten en måned efter resultaterne begyndte at blive ligeværdige. Den største forskel som kan ses på billederne, er farverne i trompeterne. Under vores plantelys er tobakkens røde/rosa farver stærke og under UFO-lampen blege og svage.

Da billederne blev taget af blomsterne under UFO-lampen, havde den i alt 8 blomster som blomstrede eller var på vej, og 23 knopper med nye blomster som var på vej. På samme tid (ikke vist på billedet under) havde tobakken under vores plantelys 22 blomster og 20 knopper.

Gemma 60 Watt
UFO LED 90 Watt
Tobaks blomst dyrkningstest plantebelysning 60 W Gemma
Tobaks blomst dyrkningstest med plantebelysning UFO LED 90 watt
Som beskrevet var der ingen stor forskel i størrelserne på bladene eller antallet af bladene på planterne, men det er åbenlyst at klorofylindholdet i tobakken under UFO-lampen er ikke i nærheden af indholdet i tobakken under vores plantelys.

Tobakken under Gemmas plantelys har et par blade som er blevet gule, hvilket burde ses som acceptabelt for noget der udelukkende er avlet under en lampe uden noget naturligt sollys, men hos tobakken under UFO-lampen begynder bladende at blive gule efter et par led og øger gradvist jo længere ned man kigger på planten.

Efter grotesten er bladende fra begge planter blevet tørret til omkring 0 % fugtighed, for at kunne afgøre massen så præcist som muligt. UFO 90 plantelyset kom op på 34 gram totalt og Gemmas 60 watt plantelys på 36 gram.

Gemma 60 Watt
UFO LED 90 Watt
Klorofyl med Gemma 60 Watt plantebelysning
Klorofyl med UFO LED 90 watt plantebelysning
Din indkøbsvogn
Indkøbskurven er tom

Plantelys
E27 12w
E27 9w
E27 7w
E14 5w
GU10, MR16 5w
T8 Lysrør 10-24w
Skinne 18-36w
Skinne 48-72w
Strålekastere 30w
Strålekastere 60w

Plantelys guide

Plantelysinfo
Farvesammenligning
Plantelys test 4 watt
Plantelys test 60 watt

.. Kontakt

Betaling med Payson