Vælg det rette plantelys

At vælge det rette plantelys kan være lidt tricky, derfor har vi oprettet denne side som beskriver lidt om de parametre som man bør tænke på når man skal vælge sit plantelys.
Man skal tage hensyn til hvad det plantelys man vælger skal bruges til, og helt sikkert hvor den skal monteres til bedste mulige trivsel for at skabe bedst mulige vækst hos planterne.
Det hænder også at vi får mails fra mennesker som overvurderer hvor effektiv LED er, så for at undgå at nogen køber et 6w spotlight plantelys til et 1.5m træ med kraftig krone, så ber vi jer følge med her.

Formål med plantelys

Inden man vælger plantelys skal man vide hvad lampen skal bruges til og hvor den skal hænge.
Med 'hvad' mener vi at man enten kan vedligeholde en plante med plantelys, eksempelvis planter som man tager ind om vinteren eller indendørsplanter som helt eknelt ikke får tilstrækkeligt med lys i vinduet i den mørke tid på æret. Eller hvis man har brug for en gro lampe som både kan få planten eller planterne til at vokse, da man også har blomster eller frugter i tankerne. Generelt kan man sige at 30 watt per kvadratmeter (med Gemmas plantelys) er moderat for dem som vil have godt lys, og mellem 15-20 watt til dem som vil vedligeholde sine planter. Hvad det er for en type planter spiller helt sikkert også en rolle, da visse planter kræver mere lys og andre kræver mindre lys. For planter som er mere lyskrævende skader det ikke at bruge mere en 30 watt per kvadratmeter og hvis formålet med plantelyset er at planterne både skal vokse med kraft og blomstre (eller give frugt) bør belysningen være på 60 watt eller mere per kvadratmeter.

Plantelys med 45 og 90 graders lysvinkel

spredning af lys fra plantelys med 45 graders vinkellysbillede fra plantelys med 90 graders vinkelGemmas plantelys har som standart en 45 graders spredning på lyset, hvis ikke andet er angivet i beskrivningen. Det indebærer at hvis eksempelvis et plantelys spotlight hænges på 1 meters afstand fra gulvet, vil den producere et lysbillede som i praksis er ca 50x50 cm (i virkeligheden bliver lysbilledet lidt større fordi det vil sprede sig). Og helt sikkert, jo højere lampen hænger, jo større lysbillede. For med en plantelampe med en 90 graders lysvinkel på 1 meters afstand giver et lysbillede på 100x100cm. Det indbærer at plantebelysningen kan hænges nærmere planten og producere et større lysbillede. Plantelys med 90 graders vinkel passer sig til eksempelvis træer og andre store planter som har større blade eller krone og som man har indendørs eller som overvintre indendørs, mens 45 graders plantelys passer bedre til normalstore indendørsplanter og blomster.
Fordelen med et mere koncentreret lys som har en vinkel på 45 grader er at plantebelysningen kan hænges højere og rumme planter i forskellige størrelser uden at de udgiver mindre kraft, højden kan gøre det samme som en bredere vinkel. Med 45 grader får mindre planter hjælp til at udvikle flere rødder som leder til en naturlig tilvækst, samtidig som større planter får mere lys til at producere pigment med tiden, som de vokser nærmere lampen.

Plantelys med en 45 graders lysvinkel passer bedst med en højde mellem 50-100 cm over planten, mens lamper med 90 graders vinkel kan hænges dobbelt så tæt på eller højere, for at øge lysbilledet bedre til planter med kraftige blade eller træer med brede kroner.
Har man planter som er i forskellige højder kan det være fordelagtigt af benytte sig af flere lamper for at kunne tilpasse højderne og spredningen f lyset individuelt mellem planterne.
Din indkøbsvogn
Indkøbskurven er tom

Plantelys
E27 12w
E27 9w
E27 7w
E14 5w
GU10, MR16 5w
T8 Lysrør 10-24w
Skinne 18-36w
Skinne 48-72w
Strålekastere 30w
Strålekastere 60w

Plantelys guide

Plantelysinfo
Farvesammenligning
Plantelys test 4 watt
Plantelys test 60 watt

.. Kontakt

Betaling med Payson